In urma multor studii facute in domeniu, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca folosirea cuptorului cu microunde nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Mai mult decat atat, in general, nici calitatile nutritionale ale alimentelor nu sunt afectate. Exista insa si exceptii.
Folosirea cuptorului cu microunde pentru incalzirea unor alimente poate sa deterioreze valoarea nutritionala a acestora, dar poate totodata si sa provoace mici “dezastre” in bucatarie – iata despre ce alimente este vorba:
Atunci cand introduci ouale cu tot cu coaja in cuptorul cu microunde, cu intentia de a le gati, ar trebui sa te astepti la o mica explozie. Intrucat aburii emanati nu au cum sa iasa din coaja oului, este foarte posibil ca aceasta sa crape. Mai degraba, sparge ouale intr-un bol si abia apoi baga-le in cuptorul cu microunde, recomanda doc.ro.
CITESTE SI: Învaţă cum să îţi cureţi cuptorul cu microunde: Durează câteva minute
Cu toate ca este un aliment bogat in nutrienti, daca il gatesti/ incalzesti in cuptorul cu microunde, broccoli-ul isi va pierde din calitatile nutritionale. Mai degraba, trage-l rapid la tigaie in putin unt.
Ar trebui sa incalzesi laptele pentru bebelus folosind alta metoda intrucat in cuptorul cu microunde acesta nu se incalzeste uniform, iar cel mic poate avea neplacerea de a se frige cu laptele prea fierbinte. Daca ai congelat lapte matern si vrei sa il folosesti, tine-l in chiuveta, sub un jet puternic de apa fierbinte.
Pe masura ce reincalzesti de mai multe ori mancarea, aceasta isi pierde din calitatile nutritionale. De aceeea, este recomandat sa mananci alimentele proaspete sau reincalzite o singura data.
CITESTE SI: Popcorn la microunde? Vezi cât de PERICULOS este pentru sănătatea ta
Atunci cand incalzesti fructe in cuptorul cu microunde, vei avea de-a face cu o situatie similara celei cu ouale incalzite in coaja. Asta pentru ca si coaja fructelor blocheaza aburii si umiditatea produse in timpul incalzirii fructelor, fapt ce poate cauza o mica explozie. Evita aceasta situatie facand cateva gauri cu o scobitoare in coaja fructelor inainte de a le incalzi in cuptorul cu microunde sau maruntind fructele.
Atunci cand incalzesti ardeiul iute in cuptorul cu microunde, se elibereaza in aer capsaicina – substanta chimica responsabila pentru gustul iute al acestuia. Asadar, e posibil sa te alegi cu usturimi la nivelul ochilor si gatului.
Nu e recomandat sa decongelezi carnea folosind cuptorul cu microunde, daca nu ai de gand sa o gatesti imediat. Daca, pe de alta parte, o pregatesti imediat ce o scoti din cuptorul cu microunde, nu este nicio problema.
CITESTE SI: SURPRINZĂTOR! Ceaiul preparat la microunde este mai sănătos. Ce a descoperit un cercetător australian
Iaurturile sau alte produse alimentare similare nu ar trebui incalzite in recipientelor lor, care nu sunt termorezistente. Muta aceste produse in boluri din ceramica sau sticla si abia apoi incalzeste-le.